Stiluri de Amenajare a Locuintei (1) – Modern, Contemporan, Minimalist si Scandinav

Amenajarile de interior de astazi se incadreaza rareori intr-un singur stil. Si nici nu ar avea cum, avand in vedere abundenta de stiluri care, ca sa faca alegerea si mai dificila, se influenteaza si suprapun pe alocuri. Iata ce trebuie sa stiti despre stilurile de amenajare modern, contemporan, minimalist si scandinav (nordic)

1. Stilul de amenajare modern

„Stil modern” este un termen generic care se refera in general la un interior cu linii curate, pure, cu o cromatica simpla si materiale „sincere”: metal, sticla, inox, lemn natur etc. Modernul presupune o simplitate a fiecarui element, inclusiv a mobilierului – fara ornamentatiile tipice stilului clasic, fara nimic din ce ar incarca excesiv. Stilul de amenajare modern cauta functionalitatea si puritatea. Derivat din miscarea culturala si artistica modernista de la inceputul secolului al XX-lea, este un stil care a reinventat relatia omului cu spatiul locuit. Interioarele moderne sunt compozitii geometrice atent studiate, in care formele au un rol extrem de important.

Mid-century modern este un stil care a luat amploare dupa al doilea razboi mondial. Cu ecouri din miscarea Bauhaus, aceasta ramura a designului de interior modern se remarca printr-o alura usor nostalgica: culorile aprinse (mai ales albastru sau verde), liniile pure si dialogul activ cu natura si exteriorul. Materialele folosite sunt mai ales lemnul si metalele ruginite, iar formele mobilierului sunt organice (un obiect iconic pentru acest stil este Egg Chair).

2. Stilul de amenajare contemporan

Sunt deseori confundate sau folosite alternativ, dar stilul de amenajare modern este diferit de stilul de amenajare contemporan, care se refera strict la designul realizat astazi. Contemporanul se inspira din stilul de amenajare modern, insa este mai fluid, fiind intr-o permanenta evolutie (de aceea este si mai greu de caracterizat).

Stilul de amenajare contemporan nu este la fel de strict ca cel modern: de exemplu, o amenajare contemporana poate include linii curbe, in timp ce una moderna nu. Principalele elemente ale unei amenajari in stil contemporan sunt: spatii deschise, lumina naturala abundenta, linii drepte, sticla, inox, metal, beton aparent, ceramica, elemente futuriste sau high tech.

O alta diferenta este ca, din punct de vedere cromatic, contemporanul prefera o paleta sobra de alb, negru sau gri (cu accente de culori pure, saturate: rosu/ indigo/ oranj), in timp ce modernul se manifesta prin nuante temperate, de pamant – brun, verde olive, ocru etc.

3. Stilul de amenajare minimalist

 Este un stil ce imprumuta notiuni din designul de interior modern, pentru a le simplifica si mai mult. Culorile folosite sunt neutre (sau non culori – alb si negru), aerisite, mobilierul este simplu, cu linii drepte, nimic excesiv sau flamboaiant nu incarca spatiul. Minimalismul este definit de functionalitate si linii ultra-purificate – fara obiecte care distrag atentia sau nu au un scop functional. Stilul de design minimalist are radacini in designul japonez si filosofia orientala Zen, ce pun accentul pe lucrurile esentiale: less is more. In stilul minimalist, spatiul gol are o insemnatate puternica si este folosit ca statement.

4. Stilul de amenajare scandinav (nordic)

Interioarele in stil scandinav au devenit extrem de populare in toata lumea: mixul de lumina naturala, materiale textile calduroase, echilibru vizual si linii simple a cucerit pasionatii de design. Derivat din stilul modern, este caracterizat de linii fluide, proportii placute vizual, mobilier functional si nuante blânde. Deseori inundate de alb sau cu fundaluri gri, interioarele in stil nordic aduc starea de bine a unei dupa amieze lenese petrecute intr-un interior cald si confortabil – conceptul danez de hygge.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.