Sfaturi despre cum Amenajam Gradina

Nevoia de natura se resimte tot mai mult in proiectele contemporane de arhitectura si design interior. Atunci cand spatiul o permite, amenajarea unei gradini sau terase cu verdeata este o solutie perfecta pentru relaxare si evadare din cotidian. Specialistii de la BluConcept, experti in proiecte unicat de fantani decorative si pereti de apa, ne-au raspuns la cele mai frecvente intrebari si curiozitati despre proiectele ce se pot integra intr-o amenajare de gradina.

FANTANA DECORATIVA DE GRADINA

De ce trebuie tinut cont, atunci cand amenajam gradina?

Este important sa ne gandim care este locul prefarat in care dorim sa ne relaxam in gradina. Aici trebuie sa tinem cont de intregul spatiu si sa vedem cum putem adauga elemente dorite (alei, zone cu flori, copaci sau arbusti, gazon) pentru a ne bucura atat de un aspect estetic, cat si de unul functional – intregul aranjament de gradina trebuie sa ne ofere armonie si sa nu existe elemente care arata bine dar nu pot fi folosite.

In ce perioada se amenajeaza gradina?

Este bine ca amenajarea intregii gradini sa fie planificata din timp, pentru a permite peisagistului sa contureze proiectul pe placul clientului, pana la sosirea primaverii. Este important ca totul sa fie construit astfel incat clientul sa obtina un grad maxim de satisfactie si sa se poata bucura de eforturile depuse pentru amenajare, imediat ce aceasta este finalizata. Eventualele modificari de proiect pot lua timp si atunci executia se poate prelungi, luand din timpul pe care clientul ar trebui sa il petreaca bucurandu-se si relaxandu-se in noul spatiu creat, pana la instalarea sezonului rece.

FANTANA ZEN DIN GRADINA

Ce se poarta anul acesta in materie de amenajare gradini?

Tendintele in amenajare gradini sunt clare, accentul cade pe extinderea spatiului de locuit catre terasa, balcon sau gradina. Livingul este deja neincapator si nu ofera intotdeauna acea evadare intr-o zona de relaxare. Datorita stilului de viata agitat, se cauta solutii rapide prin care sa ne „teleportam” imediat intr-o alta lume, personalizata dupa modul fiecaruia de a se destinde si de a se reseta. Dorinta apropierii de natura isi face simtita prezenta in ultimul timp din ce in ce mai des in proiectele de arhitectura  urbana, design si amenajari. Aici se pot gasi solutii inedite de a adauga plante, muschi sau licheni, elemente din lemn finisate sau cu aspect cat mai rustic si piatra naturala. Aceasta tendinta se poate vedea chiar din proiectul castigator la cea mai renumita expozitie de amenajari de gradini – RHS Chelsea Flower Show.

Proiectul castigator la RHS Chelsea Flower Show

Proiectul castigator la RHS Chelsea Flower Show

Asa cum era de asteptat, aici gasim si un curs de apa si o fantana care sa anime intreaga gradina si sa ofere un susur linistitor. Fantanile si cascadele fac diferenta in cadrul unei amenajari si pot pune in valoare o gradina chiar daca nu se bucura de un spatiu foarte generos. Caderile de apa pot lua forma unor pereti de apa care sa nu ocupe spatiu suplimentar, fiind montati chiar pe peretele terasei sau al casei sau, de ce nu, chiar pe gardul curtii.

Ce modele de fantana se pot realiza?

Pentru adaugarea unei fantani arteziene in gradina proprie este bine sa luam in calcul preferintele fiecarui client in parte. Modelul de fantana se contureaza in functie de dorintele clientului pentru:

  1. Sunetul fantanii – daca accentul se poate pune pe partea sonora a fantanii, se poate dori o fantana similara unui parau de munte, sau cascada alerta, involburata. Pentru statii mici si inguste, care au rezonanta sonora puternica se recomanda un curs linistit de apa, care sa aduca o amprenta usoara si sa ofere un clipocit suav. Spatiile deschise si cu eventuale sunete de fundal (o sosea aglomerata din apropiere) pot cere un joc de apa similar unei fantani arteziene sau al unei cascade, unde apa cade cu putere de la inaltime.FANTANA DECORATIVA DE GRADINA
  2. Aspectul vizual – apa poate imbraca mai multe forme, in functie de sistemul fantanii si de materialele folosite la constructie. Se poate opta pentru jeturi cristaline de apa, care sa tasneasca din fantana arteziana, foarte vizibile chiar si de la distanta, sau se poate opta pentru pereti de apa, unde valurile se formeaza pe o suprafata suport din diverse tipuri de piatra naturala sau sticla. Pe langa aceasta, mai exista si modele foarte spectaculoase de Panze de Apa unde apa imbraca o tesatura inoxidabila, ce ofera valuri linistitoare datorita vitezei foarte mici pe care o imprima materialul peliculei de apa.Cascada de Gradia Oglinda Cerului
  3. Usurinta in utilizare – un element important care deseori este trecut cu vederea este legat de usurinta de folosire si intretinere a fantanii. Particulele de praf, frunze, pamant, pot infunda sistemul de revarsare si pot duce in timp la blocarea si arderea pompelor care actioneaza intregul sistem. De asemenea, aparitia algelor si a micro-organismelor fac dizgratioasa fantana ce va incepe sa ceara timp si efort pentru curatare. Sistemele trebuie sa includa cel putin un filtru de particule si unul de micro-organisme, cel mai des utilizat fiind cel cu lumina ultra-violeta. In functie de spatiul existent, se poate adauga in cadrul fantanii arteziene un mic sistem de reimprospatare si umplere automata, astfel incat sa se reduca la maxim frecventa operatiilor de mentenanta.

Toate imaginile din articol, cu exceptia proiectului castigator la RHS Chelsea Flower Show, sunt din proiectele BluConcept.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.