Culorile anului 2016 – Tendinte de la Dulux

Dupa cum ne-am obisnuit, in fiecare an si cei de la Dulux traseaza noi tendinte cromatice in zona de amenajari interioare. Daca in anul 2015 gama cromatica s-a invartit in jurul culorii cuprului, anul 2016 anunta tendinte globale ce se bazeaza pe o paleta cromatica indrazneata si plina de asocieri inovatoare pentru decorarea locuintelor indeosebi.

In acest an, ne aflam la o rascruce unica in timp. Suntem intr-un punct foarte interesant in care putem vedea avantajul atat al traditiei, cat si, de asemenea, al inovatiei moderne; acel moment in care importanta asocierii unor opinii si pareri total diferite nu a fost niciodata atat de puternica. Tehnicile moderne si digitale sunt prezente si se vor dezvolta, dar noi ne cautam inspiratia in trecut pentru a fi capabili sa realizam design-ul pentru viitor. 

Tema comuna a tendintelor anului 2016 in designul de interior este „Privirea in ambele directii”, dualitatea ca influenta, celebrandu-se astfel frumusetea prin contrast – fie ca este vorba despre diferenta dintre nuante pale si tonuri intunecate, fie intre organizare si haos, sau contrastele evidente cu care suntem obisnuiti, intre culori calde si reci.

Cherished Gold

Cherished Gold Hero

Aceasta nuanta reprezinta o continuare a nuantei anului trecut, cupru „blush”, si este strans legata de continuarea trendului de a se folosi tonuri metalice in locuinte. O nuanta calduroasa si subtila, auriul „pretios” se asorteaza foarte bine cu nuante vioaie pastelate si cu tonurile unor bijuterii pretioase deopotriva. Fie ca locuiti intr-o constructie moderna sau istorica, aceste nuante si tonuri de vopsea reprezinta o alegere potrivita pentru orice tip de spatiu. Pentru a face si mai usoara alegerea, cei de la Dulux au combinat aceasta nuanta de auriu semipretios cu o selectie de nuante bine coordonate, care sa potenteze si sa aduca si mai multa stralucire in amenajarea locuintei tale.

CF 2016 Colours of the Year section one

Iata ce subliniaza Rebecca Williamson, manager senior in Colour Design & Content la Dulux:

Auriul si nuantele de auriu sunt utilizate in intreaga lume a design-ului. Este o culoare unica si un material irepetabil, intalnit la cursuri de design si in grafic design atat cat si in arhitectura, industria modei si decoratiuni interioare. Pentru 2016, Auriul Pretios este un pas urmator frumos, o evolutie naturala si trecerea de la nuanta de cupru „blush”, culoarea anului trecut. Cum aspectul metalic continua sa aduca sentimentul de bine in locuintele noastre, aceasta nuanta timpurie de auriu va oferi acea atingere de glamour intr-o modalitate autentica si personala.

Words & Pictures

Words and Pictures

 

Tipografia si grafica se desprind de postere si sunt folosite in amenajari de interior aplicate direct pe pereti, mai ales acum, in cadrul tendintei anului 2016. Tendinta Cuvinte si Fotografii se refera la utilizarea cuvintelor si fotografiilor ca elemente decorative – fie ca este vorba despre o singura litera supradimensionata, vopsita si aplicata pe perete, sau un mesaj scris de mana redactat cu creta pe un perete tip tabla, paleta cromatica a acestei tendinte variaza de la gri grafit pana la albastru cerneala.

Heritage & Future

(mostenirea si viitorul)

CF 2016 Heritage and Future hero

„Trebuie sa iti cunosti trecutul pentru a inventa viitorul.”

Marile branduri internationale pun mare valoare pe explorarea si afisarea istoriei. La Targul International din Milano, de exemplu, multe companii isi alcatuiesc expunerea prin cronologie si viitoare produse. De ce? Pentru ca mostenirea le confera autenticitate, demonstrarea evolutiei si credibilitatea care nu poate fi falsificata, ofera un sentiment de longevitate si, de asemenea, ajuta la formarea viitorului. Privind in ambele sensuri, sunt capabili sa isi culeaga inspiratia din trecut, sa demonstreze bazele indentitatii, si sa castige increderea in pasii urmatori.

CF 2016 Heritage and Future section one

Referinte Vintage si din lumea antichitatilor pot fi puse in contrast cu – sau propulsate – in viata cotidiana; si exista un sentiment ca, prin respectul si aprecierea pentru istoria cuiva, atat ca persoana, cat si precum companie, construim valoare si devenim mai intregi ca forma si pregatiti pentru a proiecta/construi viitorul.

Tradus intr-o paleta de culori, vedem nuante de rosu care reflecta mostenirea noastra bogata, dar, de asemenea, un simt contemporan luminos care indica viitorul.

CF 2016 Heritage and Future section two

The Grid & Letting Go

The grid and letting go

Nuante pastelate jucause sunt amestecate cu un negru sumbru si alb la „The Grid & Letting Go”. Aceasta tendinta prezinta efecte indraznete si frumoase de vopsea, care fuzioneaza formele geometrice cu cele aleatorii, generand efecte de confetti gigantice pe un perete, placi ceramice cu efecte trompe-l’oeil sau triunghiuri. Inspirata mai mult de ideea de „a iesi din grid”, ca reactie la programele noastre stricte si viata cotidiana arhivata, se celebreaza structurarea si organizarea – si distractia vine cand ne putem rebeliza impotriva ei! Distractiv si ciudat, acest stil este un generator sigur de energie in spatiile amenajate.

Dark & Light

Dark & Light este o celebrare a intunericului – albastru inchis-petrol si nuante de verde sunt combinate cu omologii lor – tonuri de culoare mai deschise – pentru un aspect dramatic, dar care ramane contemporan si revigorant. Aceasta tendinta in amenajarile de interior este inspirata din interesul recent pentru imbratisarea intunericului – din obisnuinta vizuala de a privi ecrane si de a inchide diferite tipuri de display-uri (tv, monitoare, tablete) pentru un somn mai linistit – si demonstreaza ca intunericul in amenajari nu este infricosator, ba chiar pune in evidenta piesele de mobilier, iar imaginea de ansamblu ne da senzatia unei picturi din Renasterea tarzie, in care era folosit cu precadere clar-obscurul.

CF 2016 dark and light hero

 Ramaneti alaturi de noi pentru o serie de articole care vor dezvolta atat tendintele cromatice ale anului cat si sfaturi de design interior despre cum sa utilizam culoarea in interioarele noastre!

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.